Każdy przedsiębiorca chce, by jego firma była postrzegana jako profesjonalna, dobra w swoim fachu i sprawdzona. Dba więc o relacje z klientami, prowadzi szereg działań marketingowych, angażuje się w akcje charytatywne. Wszystko po to, by właściwie zbudować wizerunek firmy. Nie inaczej jest w przypadku takiej branży, jaką jest catering. Na rynku można znaleźć wiele firm, które organizują posiłki na dowóz. Wybór tej, która będzie spełniać wszystkie wymagania klientów, nie jest zatem łatwym zadaniem. Należy pod uwagę wziąć kilka kryteriów, które pomogą w podjęciu decyzji.
Pierwszym, ale i najłatwiejszym sposobem na przekonanie się o tym, jak firma cateringowa radzi sobie na rynku, jest sprawdzenie, jakie ma opinie wśród klientów. Internet jest niezwykle pomocnym narzędziem w tej sytuacji. Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę kilka słów kluczowych, jak choćby „firma cateringowa Warszawa”, wejść na stronę internetową, profile w mediach społecznościowych i zobaczyć, jakie komentarze można znaleźć. Jeśli już na tym etapie pojawiają się nie do końca przychylne opinie, warto zrobić większe rozeznanie i poszukać innych możliwości. Należy jednak również pamiętać, że same opinie w Internecie nie muszą być do końca miarodajne. Dużo większą pewność da ocena osoby z otoczenia, która miała już okazję sprawdzić usługi cateringowe. Jeśli przedsiębiorca wie, że będzie mieć w planie korzystanie z cateringu, dokładnie obserwuje wydarzenia, w których uczestniczy, sprawdza, co mu odpowiada, a co chciałby poprawić. Na tej podstawie będzie mu zdecydowanie łatwiej wybrać dobrą firmę do współpracy.
Nie bez znaczenia jest to, jak radzi sobie konkretna firma cateringowa na rynku. Nie oznacza to, że te, które dopiero zaczynają, nie mają szans na powodzenie. Ważne jest jednak to, by potrafiły sprostać wymaganiom stawianym przez przedsiębiorstwo. Jeśli są to usługi cateringowe obsługujące tylko małe wydarzenia, mogą mieć problem z przygotowaniem posiłków na przykład na bankiet firmowy, na którym może być obecnych nawet kilkaset osób. Istotnym elementem jest też wiedza na temat tego, jakie posiłki i potrawy mogą sprawdzić się najlepiej przy organizacji konkretnych wydarzeń. Tak, by nie ryzykować, że na uroczystej gali pojawi się na przykład bigos – który oczywiście może mieć wielu fanów, ale jednak zupełnie nie będzie pasować do oprawy takiej uroczystości. Wszystko musi być również odpowiednio rozplanowane pod względem liczby posiłków. Nie może zdarzyć się sytuacja, kiedy zabraknie jedzenia dla gości. Nie powinno także zostawać go później zbyt wiele, ponieważ są to dodatkowe, niepotrzebne koszty. Profesjonalna firma cateringowa jest w stanie to dokładnie oszacować, biorąc pod uwagę liczbę gości, którzy będą obecni na wydarzeniu.
Dodatkowym atutem, który przemawia za wybraniem konkretnej, sprawdzonej firmy cateringowej, jest rozbudowany jadłospis. Taki, który pozwoli na wybór spośród wielu różnych potraw. Dzięki wysokiej różnorodności w menu można znaleźć również dania bezglutenowe, bezmleczne czy wegetariańskie. Ważne jest również, by jedzenie można było zamówić w różnej formie, czyli nie tylko ciepłego obiadu. Przydadzą się zatem przekąski na zimno, przekąski na ciepło, jak i serwis kawowy. Wszystko podane na właściwej zastawie, pasującej do formuły spotkania.
Istotnym elementem przy wyborze firmy cateringowej jest również to, w jaki sposób jej pracownicy rozmawiają i komunikują się ze swoimi klientami i jak reagują na różnego rodzaju sugestie i zmiany. Ten kontakt nie może ograniczać się jedynie do zarezerwowania terminu i samego przywiezienia posiłków na miejsce. W trakcie organizacji różnego rodzaju wydarzeń firmowych może się bowiem okazać, że zmieni się liczba gości, formuła spotkania, czy data całego wydarzenia. Dobre usługi cateringowe to takie, które będą w stanie szybko zareagować na takie sytuacje i dostosują do tego swoją obsługę.